kek red velvet lembab dan gebu
bismillahirrohmanirrohim
assalamualaikumm dan salam sejahtera
semoga anda semua di dalam rahmat dan lindungan ALLAH..arini nak share resepi kek red velvet.
kek nye serabut topping sebab first time mem'deco' nye
Bahan A:
240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
3 sudu teh pewarna merah (if nak merah lagi, bole tambah 1 sudu lagi, ros guna pewarna merah cherry, beli kat mydin je, cantik merahnye)
Bahan B:
250 gram tepung naik sendiri (jika tiada, 250 gram tepung gandum + 1 sudu teh baking powder)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
Bahan C:
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan D:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
2 biji telur gred C
Bahan E: (tolong jgn abaikan utk dptkn kek yg lembab)
1/2 cawan air panas + secubit nescafe/kopi (if xmau, guna air panas plain je)
Cara-cara:
1. satukan semua bahan A, ketepikan. jangan kacau, campur kemudian biarkan.
2. satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.
3. campur kesemua bahan D yang bertanda (*), pukul sehingga kembang.
4. masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.
5. masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang selikan dengan bahan A. pukul sehingga sebati kesemua bahan.
6. di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan C dan tunggu sehingga bunyi berdesing hilang. masukkan bahan C ke dalam bancuhan kemudian pukul sehingga sebati. Akhir sekali, masukkan bahan E. kacau perlahan dan sebati
7. bakar di dalam suhu 175C menggunakan api atas bawah dalam 40 minit atau sehingga masak. sejukkan kek.
Resepi Topping
Bahan-bahan:
300 ml non diary whipping cream
250 gram Philepdalphia/Tatura Cream Cheese
50 gram Mentega
1/2 cawan gula aising
Cara-cara:
1. Putar whipping cream sehingga 'soft peak' (kental). maksudnya, bila anda tunggangkan whipping cream tersebut, ianya tidak jatuh dari mangkuk.
2. Di dalam mangkuk yang berlainan, putar cream cheese, mentega dan gula sehingga kembang.
3. Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. sedia untuk disapu di atas kek.
copy dari:http://rosnawati.blogspot.com/2014/03/kek-red-velvet-lembab-dan-gebu.html
No comments:
Post a Comment